April 2017 – B-Classic

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Het unieke pressure cooking-concept van B-Classic – dat toe is aan zijn vijfde editie – is intussen genoegzaam bekend maar voor de nieuwkomers zetten we graag nog even de basisingrediënten op een rijtje. 

Wanneer

April 2017

Uitvoering

Nationaal en internationaal gerenommeerde muzikanten worden in verrassende configuraties samengebracht, krijgen een beperkt aantal repetitie-uren en een hen vaak minder vertrouwd oeuvre of werk voor de voeten geworpen, en destilleren daaruit een volstrekt uniek concert. Een concert dat bovendien niet zelden plaatsvindt op een al even unieke locatie.

Gerenommeerde muzikanten, maar ook jong geweld krijgt van ons een kans en een podium, op voorwaarde dat het talent aanwezig is, en de bereidwilligheid om mee in de kookpot te springen. Vorig jaar gingen we inspiratie halen in Italië, voor 2017 trokken we naar Rusland. We kwamen terug met koffers vol Russische componisten, Russische muzikanten, liederen, symfonieën, aria’s en vertellingen, en uiteraard genoeg borsjt en wodka om naast de geesten ook de monden en magen een week lang tevreden te houden.

Het totaalpakket noemden we ‘Russische Ziel’. Een noemer die ook een hoop geschiedenis huisvest. Een geschiedenis die bol staat van de onderdrukking. Russische componisten die het regime wilden bekritiseren, moesten dat doen via dubbele bodems en muzikale sluipwegen. De wolf in schapenvacht, het oorlogsbataljon verkleed als symfonisch orkest. Met niet zelden spetterende emotionele en melancholische meesterwerken als resultaat.

Een ander bindend element van de Russische ziel en muziek is trots. En als iemand anders dat ooit al eens perfect omschreven heeft, hoeven wij alleen maar te citeren. De Nederlandse schrijver Jan Brokken met name, in ‘Baltische Zielen’: ‘Trots is iets anders dan nationalisme, chauvinisme of verwaandheid; trots is het geloof in alles wat je bijzonder, markant en uniek maakt. Trots is vertrouwen in je eigen taal, je eigen cultuur, je eigen kunnen en je eigen originaliteit. Trots is het enige juiste antwoord op geweld en onderdrukking’.

Genre

Russische liederen, symfonieën, aria's en vertellingen